همه ما درباره زيانهاي نمك زياد شنيدهايم اما خيلي از ما نميدانيم مصرف حدود ۲۳۰۰ ميليگرم سديم (كه در حدود يك قاشق چايخوري نمك طعام يافت ميشود) در طول روز براي بدنمان ضروري است.
بدن ما براي تعادل آب و الكتروليتها، حفظ قدرت عضلهها و عملكرد عصبهايش به حدود ٢٣٠٠ ميلي گرم سديم در طول روز نياز دارد. پس تمام افراد، به جز آنها كه منع پزشكي دارند، بايد روزانه يك قاشق چايخوري نمك مصرف كنند تا نياز بدنشان به سديم تامين شود. البته متاسفانه ميزان مصرف نمك و سديم دريافتي بيشتر مردم، خيلي بالاتر از اين مقدار است زيرا آن ها فقط نمكي كه مصرف ميكنند، در نظر ميگيرند در حالي كه بسياري از خوراكيها داراي سديم فراوان هستند.. ميپرسيد كدام يك؟ بهتر است ادامه همين مطلب را مطالعه كنيد.
۱. غلات صبحانه
برخي از انواع غلات صبحانه كه بيشتر ما آن ها را با نام كورنفلكس ميشناسيم، حاوي سديم هستند. اگر برچسب اين محصولات را به دقت بخوانيد، متوجه ميشويد در هر يك فنجان از بعضي از آنها حدود ۲۵۰ ميليگرم سديم وجود دارد، بنابراين موقع خريد غلات صبحانه، حواستان را جمع كنيد و انواع بدون سديم آن ها را از قفسه برداريد.
۲. غذاهاي فريزشده
بسياري از غذاهاي آماده و نيمهآماده فريزشده مانند انواع پيتزا، همبرگر، ناگت، كباب لقمه و حتي سبزيهاي فريزشده حاضري، حاوي مقادير قابلتوجهي نمك و سديم هستند. به همين دليل بايد برچسبشان را پيش از خريد يا مصرف به دقت بخوانيد تا متوجه شويد كه با يك وعده مصرف آن ها، چه مقدار سديم دريافت خواهيد كرد و اين سديم دريافتي را از حجم نمك مصرفي روزانهتان كم كنيد. ضمن اينكه حتما بايد برندهاي مختلف غذاهاي آماده را با يكديگر مقايسه و آن ها كه سديم كمتري دارند، خريداري كنيد
.
۳. آب سبزيها
هريك فنجان آب انواع سبزيها مانند آب گوجهفرنگي يا آب سبزيهاي تركيبي كه بيشتر براي پخت سوپ، استفاده ميشود هم حاوي ۵۰۰- ۴۵۰ ميليگرم سديم است. به همين دليل توصيه ميشود تا ميتوانيد از سبزيهاي تازه براي پخت غذا استفاده كنيد و اگر مجبور به خريد اين محصولات هستيد، برندهايي را كه سديم كمتري دارند، انتخاب كنيد.
بسياري از غذاهاي آماده و نيمهآماده فريزشده مانند انواع پيتزا، همبرگر، ناگت، كباب لقمه و حتي سبزيهاي فريزشده حاضري، حاوي مقادير قابلتوجهي نمك و سديم هستند. به همين دليل بايد برچسبشان را پيش از خريد يا مصرف به دقت بخوانيد.
۴. كنسرو سبزيجات
شايد استفاده از نخودفرنگي، ذرت، هويج، قارچ، لوبيا و... كنسروشده، كاري بسيار ساده در زندگيهاي امروزي باشد اما بد نيست بدانيد تمام موادغذايي كنسروي و حتي ربها و سسها حاوي مقادير قابلتوجهي سديم هستند. مثلا يك فنجان ذرت كنسروشده حدود ۷۰۰ ميليگرم سديم دارد. به همين دليل توصيه ميشود يا كنسروهايي كه عبارت «بدون نمك» يا «كم سديم» روي آنها نوشته شده است، بخريد يا به جاي استفاده مداوم از غذاهاي كنسروي، كمي به سلامتتان اهميت دهيد و خودتان اقدام به خريد و پخت سبزيهاي تازه در منزل كنيد. يادتان باشد كه كنسرو براي شرايط سخت و بحراني كه امكان دسترسي به موادغذايي تازه وجود ندارد، توليد شده است.
۵. سوپهاي حاضري
انواع سوپهاي حاضري از سوپ جو و قارچ گرفته تا سوپ سبزيجات و گوجهفرنگي، همه و همه سرشار از نمك و سديم هستند. نكته قابل تامل در مورد اين محصولات، افزودن نمك هنگام طبخ نهايي به آنهاست كه باعث ميشود حجم سديم دريافتي بدن در يك وعده غذايي، بسيار بالاتر از حد انتظار رود.
به همين دليل بايد به اين ۳ توصيه درباره سوپهاي حاضري توجه كنيد تا ميزان سديم دريافتي بدنتان پس از مصرف آنها بالا نرود؛ اول، برچسب محصول را پيش از خريد بخوانيد و انواعي كه كمترين ميزان نمك و سديم را دارند، انتخاب كنيد. دوم اينكه خودتان در منزل، كمي سبزيهاي تازه مانند قارچ، جعفري، گشنيز، گوجهفرنگي يا هويج به اين سوپها اضافه كنيد. سوم، به هيچوجه داخل آنها نمك نريزيد و براي بالا رفتن ارزش تغذيهايشان در صورت تمايل به جاي آب، آنها را با شير بجوشانيد و آماده خوردن كنيد.
۶. مغزها و دانههاي بوداده
بيشتر ما ترجيح ميدهيم به جاي خريد يك پاكت ۲۵۰ گرمي از انواع مغز يا دانههاي خام، يك پاكت كوچكتر و البته گرانتر از انواع بوداده آنها را براي خود يا فرزندمان تهيه كنيم. اين در حالي است كه ميزان نمك و سديم مغزها و دانههاي بوداده، بسيار بالاتر از نمك و سديم موجود در انواع خام يا حتي تنوري آنهاست. به همين دليل هيچ وقت خريد بادام يا بادام زميني شور به انواع خام و تنوري (برشته) آنها برتري و اولويتي ندارد. مغزها و دانههاي خام، ميتوانند براي بدنمان بسيار مفيد باشند در صورتي كه انواع شور آنها، نهتنها فايده چنداني برايمان ندارند بلكه ممكن است مصرف مداومشان سلامتمان را هم به خطر بيندازند