6 روش براي جداسازي شكر از نمك چگونه نمك و شكر را كه با هم مخلوط شده اند از هم جدا كنيم؟ روش اول:مقداري الكل را به مخلوط اين دو بيفزاييد. الكل به اين دليل كه داراي عامل هيدروكربني ناقطبي است، شكر را كه آن هم عامل هيدروكربني دارد، در خود حل ميكند. ولي نمك كه مادهاي يوني است در آن حل نميشود. به اين ترتيب با يك صافي ميتوان بلورهاي نمك را جدا نمود. پس از مدتي هم الكل تبخير ميشود و دوباره بلورهاي شكر به دست ميآيند روش دوم: روش تبلور است كه بر اساس آن، هر ماده به دور هستهاي از جنس خودش متبلور ميشود. براي جدا كردن شكر و نمك با اين روش، مخلوط نمك و شكر را پس از انحلال در آب، گرم كنيد و به صورت محلول اشباع درآوريد. همزمان دو نخ در محلول آويزان كنيد كه به يكي از نخها تكهاي سنگ نمك و به نخ ديگر تكهاي نبات بسته شده باشد. پس از مدتي، هر ماده به دور بلور همجنس خود جمع و متبلور ميشود. روش سوم:چون شكر مولكولي در آب حل مي شود و نمك يوني، ميتوانيد مخلوط را در آب حل كنيد و آن را از ستونهاي تبادلگر يوني كه قادرند كاتيونها و آنيونهاي موجود در آب را از آن جدا كنند، عبور دهيد. در مسير تبادلگر يوني، يونهاي مثبت Na و يونهاي منفي Cl از آب جدا مي شود و شما در آن سو فقط محلول آب و شكر داريد و جدا كردن شكر از آب هم كار سختي نيست. جدا كردن يونهاي كلر و سديم هم با بازگرداني ستون تبادلگر اتفاق مي افتد. روش چهارم: به علت تفاوت در وزن مولكولي شكر و نمك، ميتوان از سانتريفيوژ، كه بر اساس تفاوت در وزن مولكولي مواد را از هم جدا ميكند، استفاده كرد. روش پنجم: به علت تفاوت در اندازه ي بلورهاي نمك و شكر، ميتوان از صافي هايي با اندازه ي روزنه هاي بسيار ريز نيز استفاده كرد البته به شرطي كه اندازه ي بلور بزرگتر را بدانيم. البته از روش بسيار جالب تري هم مي توان استفاده كرد به اين صورت كه شكر و نمك را جلوي يك تعداد مورچه مي ريزيم. مورچه ها شكر را جدا مي كنند و نمك باقي مي ماند
چهارشنبه ۰۶ خرداد ۹۴ | ۰۲:۰۸ ۳,۹۵۲ بازديد
تا كنون نظري ثبت نشده است