نام بروكلي از كلمه لاتين (brachium) گرفته شده است كه در زبان لاتين به معناي شاخه مي باشد. بروكلي در ابتدا در ايالت كالابرياي ايتاليا رشد كرد و نام كالابريز به آن داده شد و بعدها بر آم نام بروكلي نهادند. بروكلي از خانواده كلم ها مي باشد و بهترين فصل برداشت آن پائيز و زمستان است ساقه بروكلي بايد سفت بوده و سر آن بنفش يا سبز تيره باشد.
غنچه هاي آن بايد به صورت بسته باشد و گل هاي آن زرد نشده باشد. قسمت خوراكي بروكلي سر ناميده ميشود سر اصلي در مركز و بالاي گياه روئيده شده است، وقتي سر اصلي برداشته شود و قطع شود، سرهاي جانبي شروع به رشد كرده و نمايان مي شود.
بروكلي داراي ماده اي بنام سولفورافان است كه با استفاده از آن تعداد ، اندازه و تكثير تومورهاي سرطاني را به نحو چشمگيري كاهش مي دهد. از ابتلا به سرطان بخصوص سرطان سينه، معده، روده بزرگ، ركتوم و ريه در انسان جلوگيري مي نمايد.
بروكلي همچنين داراي مقادير زيادي فيبر، كاروتنوئيد، ويتامين A , C و ويتامين كا مي باشدكه باعث پيشگيري از سرطان معده و روده مي شود.
بروكلي به علت دارا بودن مقادير بالاي ويتامين فيبر و بتاكارون پيش ساز ويتامين Aيك آنتي اكسيدان قوي محسوب مي شود كه از اثرات مخرب راديكال هاي آزاد در بدن پيشگيري مي نمايد و فرايند پيري را به تاخير مي اندازد.مقدار بالاي فيبر غذايي موجود در بروكلي براي افراد ديابتي بسيار مفيد است و افراد ديابتي براي كنترل بيماري خود بايستي اين سبزي را در وعده هاي غذايي خود حتما قرار دهند.
كلسيم موجود در بروكلي به ميزان كلسيم موجود در شير است. در نتيجه مصرف آن براي افرادي كه دچار پوكي استخوان هستند يا كمبود كلسيم دارند بسيار مفيد است. با وجود اين بدليل وجود ويتامين D در شير براي بيماران پوكي استخوان شير منبع كلسيم بهتري است.كلم بروكلي غني ترين منبع آهن در ميان گياهان بشمار مي رود.
درباره كلم بروكلي:
شاخه هايي كه سبز تيره هستند را انتخاب نماييد، رنگ خوب گياه نشانه موادمغزي عالي مي باشد. خوشه اي را با ساقه هاي سفت انتخاب نماببد ساقه هايي كه خميده يا لاستيكي هستند كيفيت ضعيفي دارند.
بهترين روش نگهداري كلم بروكلي اين است كه كلم بروكلي را در يخچال و در قسمت ميوه جات و سبزيجات نگهداري نماييد كلم بروكلي را درست قبل از مصرف بشوئيد و بيش از پنج روز در يخچال نگهداري ننماييد.
بهترين روش پخت كلم بروكلي بخار پز كردن يا پختن در مايكرو ويو يا با كمي آب يا آب گوشت بروي حرارت ملايم است. بهتر است سبزيجات زياد پخته نشوند چون بسياري از املاح و مواد معدني خود را از دست مي دهند.
مخلوط كلم بروكلي و گوجه فرنگي يك داروي قوي ضد سرطاني است، بخصوص براي مقابله با سرطان پروستات بسيار موثرند.
كلم بروكلي بجاي كرم ضد آفتاب؛ به علت برخورداري آن از يك ماده گوگردي، كلم بروكلي مي تواند پوست را از آسيبهاي اشعه ماوراي بنفش خورشيد حفاظت نمايد. سولفوران كه در ابتداي مطلب به آن اشاره گرديد يك تركيب شيميايي گوگردي است كه پوست را از ابتلا به سرطان پوست محافظت مي نمايد.
مواد مغذي و ساير موادي را كه در بروكلي وجود دارند و اثرات زيادي در پيشگيري از بيماري ها دارند، به ترتيب زير براي شما بيان مي كنم :
_1 بروكلي داراي ماده اي بنام سولفورافان ( SULFORAPHANE ) است كه تعداد ،اندازه و تكثير تومورهاي سرطاني را به نحو چشمگيري كاهش مي دهد. در نتيجه از ابتلا به سرطان به خصوص سرطان سينه ، معده ، روده بزرگ ، ركتوم و ريه ها در انسان پيشگيري مي كند.
_2 بروكلي داراي مقادير زيادي فيبر، كاروتنوئيد ، ويتامين A ، ويتامين C و ويتامين K مي باشد كه باعث پيشگيري از سرطان معده و روده مي شوند.
_3 بروكلي به دليل دارا بودن مقادير بالاي ويتامين C ، فيبر و بتاكاروتن ( پيش ساز ويتامين A) يك آنتي اكسيدان قوي محسوب مي شود كه از اثرات مخرب راديكال هاي آزاد در بدن پيشگيري مي كند، در نتيجه از بروز بيماري هايي مثل انواع سرطان ، آلزايمر ( فراموشي دوران پيري )، بيماري هاي قلبي ، آرتريت ( التهاب مفاصل ) پيشگيري كرده و فرآيند پيري را به تاخير مي اندازد.
_4 مقدار بالاي فيبر غذايي موجود در بروكلي براي افراد ديابتي بسيار مفيد است و افراد ديابتي براي كنترل بيماري خود بايستي اين سبزي با ارزش را در وعده هاي غذايي خود قرار دهند.
_5 كلسيم موجود در بروكلي ، به همان ميزان كلسيم موجود در شير است، در نتيجه مصرف آن براي افرادي كه دچار پوكي استخوان يا كمبود كلسيم هستند، بسيار مفيد است. ولي چون شير علاوه بر كلسيم ، داراي ويتامين D نيز مي باشد ، به عنوان منبع بهتري براي پوكي استخوان مطرح مي شود زيرا ويتامين D به جذب كلسيم در بدن كمك مي كند.