نمك يكي از مواد مورد نياز براي سوخت و ساز مواد غذايي در بدن، انتقال پيامهاي عصبي و كاركرد صحيح عضلات است. اين ماده به مقدار محدود مورد نياز بوده و مصرف متعادل آن لازم است. به طور مثال در هنگام اسهال و استفراغ يا فعاليت شديد بدني و در هواي گرم با مصرف كمي نمك ميتوان املاح از دست رفته بدن را جبران كرد.
به گزارش سرويس سلامت خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)،در حال حاضر مصرف نمك كه خصوصا در غذاهاي آماده به ميزان زياد مورد استفاده قرار ميگيرد در كشور بالا است. طبق توصيه سازمان بهداشت جهاني، حداكثر مقدار مصرف روزانه نمك 5 گرم است؛ اين در حاليست كه ميزان مصرف نمك در كشور دو تا سه برابر اين مقدار برآورده شده است. نمك دريافتي شامل نمك نمكدان، نمك موجود در مواد غذايي و نمك اضافه شده به غذا در زمان طبخ است.
پيشگيري از كشندهترين سرطان با كاهش مصرف نمك
در صورتي كه نمك به مقدار مناسب مصرف شود و كليهها هم سالم بوده و عملكرد خوبي داشته باشند نمك مورد نياز بدن تامين ميشود، اما در صورت تداوم مصرف زياد نمك و مواد شور يا اختلال در كاركرد كليهها يا يكي از سيستمهاي مربوط به دفع، نمك اضافي موجب تجمع آب در بدن شده و ايجاد ورم در تمام يا قسمتهايي از بدن ميكند. مصرف زياد نمك و غذاهاي شور از عوامل موثر بر افزايش فشار خون و بروز بيماريهاي قلبي - عروقي بويژه در افرادي كه سابقه اين بيماريها را در خود يا خانواده دارند، ميشود. طبق تحقيقات، مشخص شده است كه دريافت زياد نمك، اثرات مضري بر سلامت انسان دارد كه شامل موارد زير است:
- فشار خون بالا: در حال حاضر ارتباط بين مصرف زياد نمك و افزايش فشار خون بويژه در افرادي كه سابقه خانوادگي فشار خون بالا دارند، بطور قطعي ثابت شده است. از علائم عمده فشار خون بالا، خطر سكته مغزي با از كار افتادن قسمتي از بدن يا حمله قلبي است. كاهش مصرف نمك، سريعا باعث كاهش فشار خون بالا ميشود و اگر هميشه به مقدار كم نمك مصرف كنيد، با افزايش سن دچار فشار خون بالا نخواهيد شد.
- سكته قلبي: مقدار مصرف نمك با ميزان شيوع سكته قلبي در جامعه مرتبط است. علاوه بر اينكه نمك باعث افزايش فشار خون ميشود، البته به نظر ميرسد مصرف زياد نمك به طور مستقيم و بدون اينكه اثري بر فشار خون داشته باشد، باعث سكته قلبي ميشود.
- پوكي استخوان: نمك زياد، كلسيم را از استخوانها جدا ميكند و باعث دفع آن از ادرار ميشود. به همين دليل باعث نازك شدن و پوكي استخوان ميشود، در نتيجه با افزايش سن، استخوانها به راحتي ميشكنند. براي كاهش خطر پوكي استخوان، مصرف نمك بايد كاهش يابد.
- سرطان معده: كاهش مصرف نمك، خطر شيوع سرطان معده را كاهش ميدهد. در مطالعه كشورهاي مختلف در جهان، ارتباط نزديكي بين مقدار مصرف نمك و تعداد افراد مبتلا به سرطان معده آشكار شده است. در مناطقي كه مردم نمك كم مصرف ميكنند، شيوع سرطان معده كمتر است.
- آسم: مصرف نمك زياد، شرايط آسم را تشديد ميكند، يعني اگر مستعد ابتلا به آسم هستيد، بطور غيرمستقيم، بيماري شما را وخيمتر ميكند. مطالعات متعدد نشان دادهاند كه كاهش مصرف نمك، همراه با ساير عوامل درماني آسم، در بهبود اين بيماري موثر و مفيد است.
- نگهداري مايعات بدن: مصرف نمك زياد، باعث افزايش احتباس مايعات در بدن ميشود. كاهش مصرف نمك در اين شرايط حدود دو ليتر از مايعات بدن يا دو كيلوگرم از وزن بدن را كاهش ميدهد. در بسياري از زناني كه دچار ورم قوزك پا و تنگ شدن انگشتر در دستشان هستند، با كاهش مصرف نمك در غذاي خود، ورم بسيار كاهش مييابد.